Çeşmeİzmir şehir merkezine sadece 80 km. uzaklıkta olan Çeşme, özellikle plajları ve koylarıyla dikkat çekici bir tatil kenti. Çeşme'nin girintili çıkıntılı kıyılarında birçok koy ve plaj denize giriş olanağı sağlıyor. İlçe, İzmirlilerin en favori sayfiye yerlerinden. Yazlıklar, otel ve pansiyonlar güneyde Alaçatı'dan, kuzeyde Ildırı'ya kadar tüm kıyıya yayılmış durumda. Bu özelliği ile Çeşme ağırlıklı olarak yerli turistlere hizmet veren bir turizm merkezi.
Çeşme'nin en ilgi çeken yerlerinden biri olan Aya Yorgi Koyu aynı zamanda muhteşem bir manzaraya sahip. Gündüzleri hemen karşısındaki Yunan Adalarını rahatlıkla görebilirsiniz. Ilıca, Çeşme'ye 6 km mesafede kaplıcalarıyla ünlü bir belde. Beyaz ve yumuşak kumlu plajıyla özellikle yerli yazlıkçıların gözde mekanı. Ilıca'da, kaplıcaların yer aldığı lüks turistik tesisler bulunuyor. Çeşme'nin güneyinde kalan Alaçatı Köyü, windsurf ve yelken tutkunlarının gözde mekanı. Hiç eksik olmayan, kuzeyden esen rüzgarı burayı bir yel değirmeni cenneti haline getirmiş. Çeşme'nin girişinde yeni yapılan dev yel değirmenlerinin yanısıra Alaçatı'da tarihi yel değirmenleri tüm ihtişamı ve gizemiyle sıralanmakta. Alaçatı Koyu'nda, sadece sörfçü ve yelkencilerin kaldığı otel ve çok sayıda bar bulunuyor. Alaçatı'nın kendine has iki katlı evlerin yer aldığı Arnavut kaldırımlı sokaklarında keyifli bir gezi yapabilirsiniz. Çeşme'ye gelir gelmez neredeyse bütün meydanı kaplayan iki tane ihtişamlı yapı dikkatinizi çeker. Bunlardan biri Kervansaray'dır. İki katlı olan Kervansaray Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır (Aynı yapının bir benzeri de Kuşadası çarşısında yer alıyor) . Dikkat çeken bir diğer yapı ise muhteşem mimarisi ve heybetli görünümüyle Çeşme Kalesi. Kalenin içinde çevreden çıkan arkeolojik kalıntıların sergilendiği bir müze var. Çeşme'ye gitmişken antik Erythria kentinin bulunduğu, Ilıca'ya sadece 15 dakika mesafedeki Ildırı'ya uğramalısınız.
Alaçatı
Egeye özgü mimarisi, parke taşlı arnavut kaldırımları, yüzyıl öncesinden kalan yeldeğirmenleri ve sakız bahçeleriyle sevimli bir kasaba Alaçatı. Çeşmeye bağlı olan belde, ilçeye 7 km uzaklıkta. İlçedeki en önemli tarihi eser, 1874 yılında yapılan Ayios Kostantinos Kilisesi. Yapı günümüzde Pazar Yeri Camisi olarak kullanılıyor. Plajdan uzaklaşıp Alaçatı'nın bakir koylarına girdiğinizde kaya yapısının farklılığı dikkatinizi çekecek. Rüzgarın savurduğu kum taneciklerinin aşındırdığı yumuşak kayalar Kapadokya benzeri şekiller oluşturmuş. Fotoğraf makinanızı yanınızda bulundurmanızda fayda var. Ponza taşıyla yapılan; yazın sıcağı, kışın soğuğu geçirmeyen tarihi Alaçatı evleri mimarisiyle dikkat çekiyor. Köy çarşısı da son derece renkli. Her türlü ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Alaçatı doğal limanı ve devamlı esen rüzgarına rağmen dalgasız denizi ile dünyada sörf yapmaya en elverişli merkezlerden biri. Mayıstan Ekime kadar süren rüzgar sezonunda dünyanın dört bir tarafından gelen sörfçüleri ağırlayan Alaçatı koyunun 1,5 metreyi geçmeyen derinliği, aynı zamanda yeni başlayan sörfçüler için de iyi bir eğitim sahası. Bu özelliğinden dolayı koy, hem ustalar, hem de acemiler tarafından tercih ediliyor. Alaçatı'da biri belediyeye, diğeri de özel teşebbüse ait iki sörf okulu bulunuyor. Buralardan sörf kiralayabilirsiniz. Ayrıca pırıl pırıl kumlarıyla meşhur Çark ve Piyade plajları da görülmeye değer yerler arasında.
SeferihisarKentin
M.Ö.7. yüzyılda Anadolu'dan göçen Etrüskler tarafından kurulduğu sanılıyor. Etrüskler, Teos ve Sığacık limanlarını kurup, burayı yerleşim yeri olarak seçmişler. Bölgede M.Ö 7. yy. ve 5.yy. arasında Lidyalılar, İranlılar, Atinalılar, Ispartalılar, İranlılar, Bergama Krallığı, Makedonyalılar, Yunanlılar, Romalılar ve Bizanslılar egemenlik kurmuşlar. Bölgenin Türk hakimiyetine geçmesi ise Selçuklular zamanında oluyor. Bütün bu uygarlıklara ev sahipliği yapmış olmasının sonucu olarak Seferihisar'da birçok tarihi yapı ve kalıntıya rastlanıyor. Teos ve Kanuni Sultan Süleyman tarafından Rodos seferinde kullanılan Sığacık Kalesi bunlar içinde en önemlileri.
Urla
Sınırları içinde Karantina, Pita, Koyun, Güvercin, Eşek, Hekim, Kösten (Uzunada), Yılanlı, Pırnarlı, Kel Adacık ve Taş olmak üzere 12 tane ada bulunuyor. İlçenin isminin Latince ve Rumca bataklık-sazlık anlamına gelen "Vurla" kelimesinden geldiği, Osmanlı Padişahı Mehmet Çelebi'nin komutanlarından İbrahim Bey'in sefere çıkarken kendisine "uğurola", "uğurlu geldi" demesinden türediği şeklinde rivayeter de mevcut. Tarihi bakımından çok zengin olan Urla'da iskele ve Liman Tepe civarında yapılan kazılarda büyük sur duvarları ortaya çıkarılmış.Yunanistan'dan gelen Aka ve Dor göçmenleri ile Urla halkı, dünyanın hayran kaldığı İyon şehirlerinden biri olan Klazomenai'yi kurmuşlar. Ayrıca bulunan kalıntılar burada Hititlerin de yaşadığını gösteriyor. Bölge tarih boyunca Pers, Yunan, Roma ve Bizans dönemlerinde merkez şehir olma özelliğini korumuş. Bizans imparatorlarının tarafından ele geçirilen kent, daha sonra Haçlı seferlerinde Haçlıların eline geçmişse de 1403 yılında geri alınarak Aydınoğullarına verildi. 16. yüzyılda, Türklerin yerleşim merkezi oldu.
Kervansaray
1528 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Kervansaray, Osmanlı mimarisinin tipik örneklerinden. Dikdörtgen şekilli yapının ortasındaki avlunun çevresinde dükkan, depo ve odalar yer alıyor. Tarihi yapı günümüzde otel olarak hizmet veriyor.
Çeşme Kalesi
Çeşme Kalesi, 1508 yılında Osmanlı Padişahı 2. Bayezıt tarafından yaptırılmış. Çeşitli dönemlerde onarılarak günümüze sağlam olarak kale, limana hakim bir tepe üzerine kurulu. Çeşme Arkeoloji Müzesi kalenin içinde yer alıyor. Müzede Erythrai (Ildırı) antik şehrinde yapılan kazılardan elde edilen, pişmiş topraktan yapılmış olan tanrı ve tanrıça heykelleri, büstler, mermer heykeller, gümüş ve bronz sikkeler, altın varak, amphoralar gibi eserler sergileniyor.
Şifne
İlçe merkezine 10 km uzaklıkta bulunan Şifne, su sıcaklığı 42-52 derece arasında değişen termal kaplıcası ve çamur banyosu ile ünlü. Belediyenin yapmış olduğu Şifne Termal Tesisleri açık ve kapalı havuzlarıyla yaz kış hizmete açık. Tesislerin yakınında birçok koy ve kamp alanı bulunuyor.
Dalyan
Çeşme'den 10 dakika uzaklıktaki Dalyan yaz gecelerinin en gözde yerlerinden. Köyün Rumlardan kalan eski evleri ve sokakları oldukça iyi korunmuş. Bazı evlerin pansiyon olarak düzenlendiği köyün daracık sokaklarının arasından geçip deniz kıyısına çıktığınızda, yörenin lezzetli balıklarının tadına bakabileceğiniz restoranlar sizi bekliyor. Yaz sezonunda sık ve düzenli ulaşım sağlanıyor.
Ilıca
2 Km`ye yakın uzunluktaki geniş ve beyaz kumlu plajları, nitelikli konaklama tesisleri ve termal olanaklarıyla Çeşme'nin en önemli turizm beldelerinden biri. Deniz`in içinden kaynayan sıcak termal sular, Ilıca plajını ve yöredeki diğer plajları ilginç kılıyor. Kıyıdan denize doğru yaklaşık yüz metrelik bir şeridin insan boyunu geçmeyecek derinlikte olması plajların bir diğer özelliği. Termal kaynaklar yönünden oldukça şanslı olan Ilıca'da pansiyonlarda bile termal su kullanılıyor.
Eşek Adası
Eski adıyla Goni olarak bilinen Eşek adası, Çeşme'ye 3 mil uzaklıkta. Çoğunlukla eşeklerin, dağ keçileri ve tavşanların bulunduğu adada yerleşim yok. Günübirlik tekne turlarının yapıldığı Eşek Adası'nda birbirinden güzel koylar bulunuyor.Doğal konumu ile kuzey rüzgarlarına kapalı olan koylar sualtı ve suüstü sporları için çok elverişli. Adanın hemen yakınında bulunan Karaada ve doğal bir akvaryum görünümde olan mavi koy büyüleyici bir atmosfere sahip.
Çeşme Ilıcaları
Çeşme Ilıcaları, ülkemizin en önemli kaplıca merkezlerinden biri. Genel olarak romatizmal hastalıklar, kadın hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları ve metabolizma bozuklukları üzerinde etkili olan kaplıcalarda banyo tedavisi ile nevralji, nevrit, romatit, artroz, kısmi felç ve kronik iltihaplı kadın hastalıkları tedavi ediliyor. Ortalama sıcaklığı 42-52 °C arasında değişen kaynak suyu klorid, sodyum, magnezyum ve florid içeriyor. Ilıcaların yanında bir de çamur kaynağı var. Çamur banyosunun selülit, sedef hastalığı, cilt hastalıkları, romatizma, spondilit ve siyatik hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder