Adana İlçeleri
Aladağ : Adana'ya 105 km uzaklıktaolan bu ilçede antik devirden kalma bir ören yeri ile harap Ortaçağ kalesi,Akören beldesindeki Kırık Kilise harabeleri çok önemlidir. 40 km mesafedekiAcısu içmesi, Meydan yaylasında "Bığbığı" mağarası bulunmaktadır.
Ceyhan : Adana İl Merkezine 47 km uzaklıktadır. 1097yılında Haçlı Ordusu'nun işgaline uğramış sonra sırasıyla Ermeni Krallığı, MısırKölemenler, Dulkadir Beyliği ve Osmanlı Egemenliğini yaşamıştır. Osmanlılarzamanında "Yarbisi" , "Yarsuvat" adlarını almıştır. Adana Ceyhan karayoluüzerinde 700 m. uzunluğunda dört cepheli masif kaya üzerinde etkileyicigörünümlü Yılan kale bulunur.Ulucami, Mecidiye Cami ve Durhasan Dede Türbesibulunmaktadır.Ceyhan İlçesi Kurtkulağı Beldesi'nde bulunan Kurtkulağı KervanSarayı 1711 yılında yapılmış olup eski Halep Kervan yoluüzerindedir.Yılankale'nin güney batısında Tepebağ höyüğünden sonra en büyükhöyüğü Sirkeli Höyüğünde Ceyhan nehri kıyısında büyük bir kaya üzerinde HititKrallarından Muvattali'nin sakallı ve uzun elbiseli rölyefi görülür.
Feke : İl Merkezine 121 km mesafededir. Bizanslılar veErmeniler zamanında önemli bir yerleşim merkezi olduğuna dair buluntular vardır.Tepe Mahallerinde 1945 yılında Bizans tapınağının zemin mozaikleri ortayaçıkarılmıştır. Feke kalesini 12. yy.'da Bizanslılar veya Selçuklular tarafındanyapıldığı sanılmaktadır. Rafting için ülkemizin en elverişli ırmaklarından olanGöksu bu ilçede bulunmaktadır. Çok sayıda yaylalar vardır.
Karaisalı : İl Merkezine 47 km. mesafededir. İlçedeönemli bir yapı bulunmamakla beraber 8 km. kuzey batısında Milvan kale vardır.17 km. batısında 1912 yılında Almanlar tarafından yapılan Alman Köprüsü, 12 km.güneyinde Altınova köyü yakınlarında tarihi İpek yolu güzergahında Kesiri Hanbulunmaktadır. Yerköprü mesire yeri ve Kızıldağ yaylası görülmeye değer.
Karataş : İl Merkezine 47 km. mesafededir. Coğrafikonumu ile ilk çağda büyük önem taşıyan bir şehirdir. Magarsus adıyla anılan bukent bugünkü yerleşim yerinin 5 km. batısında yer almaktaydı. Rumlar tarafındansiyah renkli taşlarla inşa edilmesinden, yine aynı taşlarla yapılan kilisedendolayı Kara Kilise, sonradan yine Rumlar tarafından yakılıp yıkıldığı için YanıkKilise adını almıştır.Karataş'da Osmanlılardan kalma iki han vardır. Çarşıiçindekinin kapısı üzerinde taşa yazılı kitabeden 1608 yılında inşa edildiğianlaşılmaktadır. Pazan yerindeki diğer han ise Menzil han Mar Ali tarafından1782 yılında yaptırılmıştır. Ramsar sözleşmesinde yer alan Akyatan Kuş Cennetive gölü bu ilçededir.
Kozan : İl Merkezine 72 km. mesafededir. Sis adı ileanılan İlçe M.Ö. 19. yüzyılın ilk yarısına kadar Hititlerin egemenliğinde kalmışsırasıyla Asurlular, İranlılar, Makedonyalılar, Selefkuslar, Romalılar,Bizanslılar, Selçuklular, Ermeniler ve Ramazanoğlu egemenliği yaşamıştır. Kozankalesi Asurlular tarafından yapılmıştır. Önemli eserlerinden biride Hoşkademcami 1448 yılında Mısır Kölemen Sultanı Abdullah Hoşkadem tarafındanyaptırılmıştır.Kozan'ın 22 km. Güney doğusunda Dilekkaya köyü'nün 2 km.uzağında bir ada gibi yükselen tepenin üzerinde Anavarya şehri M.Ö. 9. yüzyıldanAsurlular tarafından kurulmuştur. Kaya mezarları, kilise, sarnıç gibi eserlerbugüne ulaşan kalıntılardır.Ayrıca 18 çeşit deniz, hayvanını gösterenAnavarza mozaikleri bulunmaktadır.Dağılcak mesire yeri ve yaylaları ileünlüdür.
Pozantı : İl Merkezine 116 km. mesafededir. Coğrafikkonumu nedeniyle tarihte önemli olaylara sahne olmuştur. Makedonyalı Büyükİskender, Abbasi Halifesi Memnun'un kardeşi Mutasım Pozantı'dan geçen ünlüdevlet adamlarıdır. Eski ve yeni Annaş'a kaleleri, Torosların en önemli geçidiolan Gülek Boğazı'nın girişindedir. İskitler zamanında yapıldığısanılmaktadır.Gülek boğazı ile Tekir yaylası arasındaki Kızıltabya veAktabya kaleleri Mısırlı İbrahim Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Saimbeyli : Adana İl Merkezine 156 km mesafededir. Eskiadı Hacin'dir. 1923 yılında Kurtuluş Savaşında büyük kahramanlık gösterenHacınlı Saim Beyin adı ilçeye verilmiştir. Buradaki Ermeni kale ve kilisekalıntılarından orta çağda Ermenilerin buralara hakim oldukları anlaşılmaktadır.
İmamoğlu : İlçe Adana İline 45 km. uzaklıktaki Adana,Kozan, Feke, Saimbeyli, Tufanbeyli karayolu üzerindedir. Yeraltı şehrimevcuttur.
Seyhan : Adana'nın Merkez İlçesi iken 05.06.1986tarihinde ayrı bir İlçe haline gelmiştir.İlçenin bulunduğu yöre, pek çokuygarlıklara sahne olmuştur.İlçenin başlıca eserleri Büyük Saat, Taş köprü,Yağ cami, Yeni cami, Çarşı hamamı, Bebekli kilise, eski Adana evleri vs.
Tufanbeyli : İl Merkezine 200 km. mesafededir. Hitit,Roma, Bizans ve Ermeni krallıkları dönemlerini yaşamış çok eski bir yerleşimyeridir.İlçenin 20 km. kuzeydoğusunda Hititlerin dini merkezi konumundaolan "Şar" kenti Hieropolis ve Çomana adları ile tanınır. Romalılardan kalmaaçık hava tiyatrosu, Bizans kilise kalıntısı, ana tanrıça tapınağının kapısıolduğu sanılan Alakapı antik şehrin sağlam kalmış yapılarıdır.Şarharabelerinin güneyinde Doğanbeyli köyü yakınında höyükler, batıda Hanyeriyakınında Hitit anıtı önemli eserleridir.Tufanbeyli'de bu eserlerden başkahiyeroglif yazıtlar, sütunlar ve yapı kalıntıları, kaya mezarları da haladurmaktadır.
Yumurtalık : İl Merkezine 81 km. mesafededir. Antikçağda "Aegaea" adıyla bilinen önemli bir liman kenti olan Yumurtalık 13.yüzyılın ikinci yarısı ile 14. yüzyılın başlarında deniz ve karayolu ileHindistan'dan gelen mallar Venedik ve Cenova'ya sevkedilmesiyle en parlakdönemini yaşamıştır.
İlçenin en önemli eserleri Ayas kalesi, Süleymaniye Kulesi veMarkopolo İskelesidir.
Yüreğir : Bugün merkez ilçe konumunda olan Yüreğir'in enönemli eseri Ceyhan nehri kıyısında bugün Yakapınarı'nın bulunduğu yerde kurulanMisis, Roma ve Memluk döneminde önemini korumuştur. İran Satrapların başkentiolan Misis 1517 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı topraklarınakatılmıştır. Ceyhan nehri üzerinde 4. yüzyılda Bizans imparatoru FlauiusConstantinus tarafından yaptırılan "Misis köprüsü" 9 gözlüdür köprü yakınındabozulmamış mozaik Roma bazilikası, su kemeri, stadyum, hamam, kervansaray,mescitgünümüzde harabe halindedir.
25 Haziran 2008 Çarşamba
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder